Συνολικά, περίπου 240 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν χρόνια ηπατίτιδα Β. Η ενδημικότητα της νόσου ποικίλει ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή με υψηλότερη στην Αφρική και την Ασία. Η Ελλάδα είναι χώρα μέσης ενδημικότητας.
Η ηπατίτιδα Β μπορεί να μεταδοθεί με το αίμα καθώς και τα σωματικά υγρά κατά τη σεξουαλική πράξη. Ο ιός της ηπατίτιδας Β μπορεί να επιβιώσει εκτός του σώματος για τουλάχιστον 7 ημέρες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο ιός μπορεί να προκαλέσει μόλυνση αν εισέλθει στο σώμα ενός ατόμου που δεν έχει προστασία από το εμβόλιο κατά της ηπατίτιδας Β. Η περίοδος επώασης του ιού της ηπατίτιδας Β είναι 75 ημέρες κατά μέσο όρο, αλλά μπορεί να κυμανθεί από 30 έως 180 ημέρες. Ο ιός μπορεί να ανιχνευθεί στο αίμα εντός 30 έως 60 ημερών μετά τη μόλυνση και μπορεί να παραμείνει στο αίμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις η μόλυνση εξελίσσεται σε χρόνια ηπατίτιδα Β.
Εμβολιασμός
Η μόνη προστασία κατά της ηπατίτιδας Β είναι ο εμβολιασμός. Στην Ελλάδα εμβολιασμός γίνεται σε βρέφη και παιδιά με πρόγραμμα μετά την 1.1.1998. Τα νεογνά θα πρέπει να εμβολιάζονται σύντομα μετά τη γέννηση. Συνήθως το πρόγραμμα εμβολιασμού είναι 3 δόσεων, με τη δεύτερη και την τρίτη δόση 1 μήνα και 6 μήνες μετά την πρώτη δόση αντίστοιχα.
Μακροπρόθεσμες επιπλοκές της χρόνιας ηπατίτιδας Β
Υπάρχει κίνδυνος επιπλοκών σχετιζόμενων με το ήπαρ. Μεταξύ των ενηλίκων με χρόνια ηπατίτιδα Β που δε λαμβάνουν θεραπεία, η 5-ετής επίπτωση κίρρωσης του ήπατος είναι 8% -20% και μεταξύ αυτών με κίρρωση, ο 5-ετής κίνδυνος ηπατικής ανεπάρκειας είναι 20% και ο κίνδυνος ηπατοκυτταρικού καρκινώματος είναι 2% -5 %
Ποιός πρέπει να υποβληθεί σε εξέταση για ηπατίτιδα Β;
Στοιχεία σύμφωνα με τη Αμερικάνικη ένωση για τη μελέτη του ήπατος (AASLD):
Άτομα που γεννήθηκαν σε περιοχές υψηλής ή ενδιάμεσης ενδημικότητας ηπατίτιδας Β (επιπολασμός HBsAg 2%) Αφρική (όλες οι χώρες) Βόρεια, Νοτιοανατολική, Ανατολική Ασία (όλες οι χώρες) Αυστραλία και Νότιος Ειρηνικός (όλες οι χώρες εκτός της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας) εκτός από την Κύπρο και το Ισραήλ) Ανατολική Ευρώπη (όλες οι χώρες εκτός της Ουγγαρίας) Δυτική Ευρώπη (Μάλτα, Ισπανία και ιθαγενείς πληθυσμοί της Γροιλανδίας) Βόρεια Αμερική (Αλάσκοι και ιθαγενείς πληθυσμοί του Βόρειου Καναδά) Μεξικό και Κεντρική Αμερική (Γουατεμάλα και Ονδούρα) (Ακουιτανία, Γουιάνα, Σουρινάμ, Βενεζουέλα και περιοχές της Αμαζονίας) Καραϊβική (Αντίγκουα-Μπαρμπούντα, Δομινίκα, Γρενάδα, Αϊτή, Τζαμάικα, Άγιος Χριστόφορος και Νέβις, Αγία Λουκία και Νήσοι Τερκς και Κάικος)
Άτομα που έχουν γεννηθεί στα Η.Π.Α. και δεν έχουν εμβολιαστεί ως βρέφος των οποίων οι γονείς γεννήθηκαν σε περιοχές με ενδημική ηπατίτιδα Β(8%).
Άτομα που έχουν κάνει ενδοφλέβια ναρκωτικά
Άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες
Άτομα που χρειάζονται ανοσοκατασταλτική θεραπεία, συμπεριλαμβανομένης χημειοθεραπείας, ανοσοκαταστολής που σχετίζεται με μεταμόσχευση οργάνων και ανοσοκαταστολής για ρευματολογικές ή γαστρεντερολογικές διαταραχές.
Άτομα με αυξημένη ALT ή AST άγνωστης αιτιολογίας.
Οι δότες αίματος, πλάσματος, οργάνων, ιστών ή σπέρματος
Τα άτομα με νεφρική νόσο τελικού σταδίου, συμπεριλαμβανομένης της αιμοκάθαρσης και της περιτοναϊκής κάθαρσης
Όλες οι έγκυες γυναίκες
Βρέφη που γεννήθηκαν από θετικές με HBsAg μητέρες
Άτομα με χρόνια ηπατική νόσο, π.χ. ηπατίτιδα C
Άτομα με HIV
Άτομα που ζουν στο ίδιο σπίτι με φορείς ηπατίτιδας Β
Όσοι έχουν σεξουαλικές σχέσεις με φορείς ηπατίτιδας Β
Άτομα που δεν έχουν πολλούς σεξουαλικούς συντρόφους.
Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και της δημόσιας ασφάλειας που διατρέχουν κίνδυνο επαγγελματικής έκθεσης σε μολυσμένα σωματικά υγρά ή αίμα
Οι ταξιδιώτες σε χώρες με ενδιάμεση ή υψηλή ενδημικότητα μόλυνσης
Άτομα που έχουν εκτεθεί σε αίμα ή σωματικά υγρά και ενδέχεται να χρειάζονται προφύλαξη μετά από έκθεση
Οι κρατούμενοι των σωφρονιστικών εγκαταστάσεων
Μη εμβολιασμένα άτομα με διαβήτη ηλικίας 19 έως 59 ετών ή και περισσότερο
Συστάσεις σε άτομα με ηπατίτιδα Β για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου μετάδοσης σε άλλα άτομα:
Εμβολιασμός όλων των μελών της οικογένειας ενός φορέα και όλων των σεξουαλικών επαφών
Χρησιμοποιήστε προστασία κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, εάν ο σύντροφός σας δεν έχει εμβολιαστεί ή δεν έχει ανοσία στην ηπατίτιδα Β
Μην μοιράζεστε οδοντόβουρτσες ή ξυριστικές μηχανές
Μην μοιράζεστε ενέσεις αν κάνετε ναρκωτικά
Μην μοιράζεστε μηχανάκια δοκιμής γλυκόζης
Καλύψτε ανοιχτές πληγές και γρατζουνιές
Καθαρίστε κηλίδες αίματος στο περιβάλλον σας με διάλυμα χλωρίνης
Μη δωρίζετε αίμα, όργανα ή σπέρμα
Παιδιά και ενήλικες που είναι θετικοί στο HBsAg:
Μπορεί να συμμετέχουν σε όλες τις δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων των αθλημάτων
Δεν πρέπει να αποκλείονται από παιδικούς σταθμούς ή σχολείο και δεν πρέπει να απομονώνονται από τα άλλα παιδιά
Θεραπευτική αγωγή:
Η ηπατίτιδα Β αποτελεί τομέα με σημαντικό ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια. Τα φάρμακα από του στόματος είναι στο επίκεντρο της θεραπείας. Δεν χορηγούνται σε όλα τα άτομα με χρόνια ηπατίτιδα Β, αλλά μόνο σε όσα πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια σύμφωνα με τις διεθνείς θεραπευτικές οδηγίες. Η θεραπεία καταστέλλει, αλλά δεν εξαλείφει τον ιό από τον οργανισμό, έτσι λοιπόν συνήθως είναι απαραίτητη μακροχρόνια θεραπεία και ιατρική παρακολούθηση.