Papafragkakis
Χαρίλαος Παπαφραγκάκης, MD
Γαστρεντερολόγος - Ηπατολόγος

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS)

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) είναι μια λειτουργική διαταραχή του πεπτικού συστήματος που εκδηλώνεται με υποτροπιάζον κοιλιακό άλγος που σχετίζεται με τις κενώσεις ή με αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου. Μπορεί να σχετίζεται με διάρροια, δυσκοιλιότητα ή και τα δύο. Στο παρελθόν το ευερέθιστο έντερο λεγόταν σπαστική κολίτιδα και ήταν διάγνωση εξ αποκλεισμού.

Πόσο συνηθισμένο είναι το IBS;

Ο επιπολασμός του ευερέθιστου εντέρου είναι περίπου 11% παγκοσμίως με βάση μια μετα-ανάλυση 80 μελετών και περισσότερων από 260.000 ατόμων. Η επίπτωση του IBS εκτιμάται ότι είναι 1-1,5%. Η συχνότητα είναι υψηλότερη στις γυναίκες και τους νέους γενικά.

Πώς γίνεται η διάγνωση του ευερέθιστου εντέρου;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένος έλεγχος για τη διάγνωση του ευερέθιστου εντέρου οπότε απαιτείται διεξοδική αξιολόγηση των συμπτωμάτων και του ιστορικού από το γιατρό. Η έναρξη των συμπτωμάτων θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 6 μήνες πριν από τη διάγνωση και τα συμπτώματα θα πρέπει να υπάρχουν τους τελευταίους 3 μήνες.

Πολλές άλλες καταστάσεις μπορεί να παρουσιαστούν με συμπτώματα που μπορούν να μιμηθούν το ευερέθιστο έντερο, όπως φλεγμονώδη νόσος του εντέρου, κοιλιοκάκη, δυσανεξία λακτόζης και φρουκτόζης και μικροσκοπική κολίτιδα. Η παθοφυσιολογία του ευερέθιστου εντέρου δεν είναι πλήρως κατανοητή, αλλά έχει να κάνει με ασυνήθιστα αυξημένη αντίληψη του πόνου από τον εγκέφαλο, την κινητικότητα του εντέρου και διαταραχές στον άξονα εγκεφάλου-εντέρου.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για το IBS;

Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης IBS περιλαμβάνουν γενετικούς, περιβαλλοντικούς και ψυχοκοινωνικούς παράγοντες. Παράγοντες που πυροδοτούν την εμφάνιση ή την επιδείνωση των συμπτωμάτων περιλαμβάνουν ιστορικό γαστρεντερίτιδας, δυσανεξία σε τρόφιμα, χρόνιο στρες, εκκολπωματίτιδα και προηγούμενη χειρουργική επέμβαση στη κοιλιά.

Υπάρχει θεραπεία;

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι το ευερέθιστο έντερο είναι μια καλοήθης κατάσταση. Η αντιμετώπιση είναι συντηρητική, κυρίως με τροποποίηση της διατροφής και του τρόπου ζωής, καθώς και χορήγηση συγκεκριμένων φαρμάκων ανάλογα με τον τύπο του IBS και την ανταπόκριση του ασθενούς. Όσο περισσότερο κατανοούμε την παθοφυσιολογία της νόσου, τόσο περισσότερες επιλογές θεραπείας θα γίνονται διαθέσιμες για αυτή την πολύ συνηθισμένη κατάσταση.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΕΝΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΜΑΣ

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τελευταία Νέα

Ενδοσκοπικός Υπέρηχος (EUS) - Τι είναι και που εφαρμόζεται

Ενδοσκοπικός Υπέρηχος (EUS) - Τι είναι και που εφαρμόζεται

31 Μαϊ 2023

[+] Περισσότερα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ COVID-19

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ COVID-19

02 Φεβ 2021

[+] Περισσότερα

COVID-19 απώλεια γεύσης, όσφρησης και ηπατικές επιπλοκές

COVID-19 απώλεια γεύσης, όσφρησης και ηπατικές επιπλοκές

12 Ιουν 2020

[+] Περισσότερα

Οι ασθενείς μας είπαν